Bijnieruitputting – symptomen, oorzaak
Bijnieruitputting is een serieuze bedreiging voor je gezondheid en wordt vaak niet herkend door huisartsen. Ze kunnen het probleem diagnosticeren als zijnde iets anders, terwijl je eigenlijk met uitgeputte bijnieren te maken hebt en de oorzaak ergens anders ligt. Het is belangrijk bijnieruitputting te herkennen, want je bijnieren zijn verantwoordelijk voor de productie van verschillende hormonen, die op hun beurt verantwoordelijk zijn voor talloze belangrijke functies in je lichaam.
Hoofdzakelijk zijn je bijnieren verantwoordelijk voor één belangrijke functie: produceren en managen van stresshormonen. Het is hun functie om je lichaam in staat te stellen met stress om te gaan, uit verschillende bronnen. Van verwonding, ziekte, tot werkstress en relatieproblemen. Jouw weerstand, energie en uithoudingsvermogen zijn allemaal afhankelijk van het goed functioneren van je bijnieren (bron: James Wilson – Bijnieruitputting).
Je kunt bijnieruitputting herkennen aan algehele vermoeidheid, ‘s ochtends niet uit bed kunnen komen, trek hebben in koffie (cafeïne), of in zoute voeding of suikers, niet kunnen herstellen van een griepje, verlaagd libido, en andere symptomen (zie hieronder).
Lange perioden van stress zijn de primaire oorzaak van uitgeputte bijnieren. Stress ontstaat als je het gevoel hebt dat je geen keuze mogelijkheid hebt. En stress kan zowel een daadwerkelijke oorzaak hebben (bijvoorbeeld financiële problemen, in scheiding zitten, problemen op het werk, etc) als een mentale oorzaak (zoals onzekerheden, altijd in je hoofd lopen ‘malen’, angsten zoals faalangst, etc). Je lichaam reageert in beide vormen van stress met de productie van het stresshormoon cortisol, wat in de bijnieren (bijnierschors) wordt geproduceerd. Deze reactie is was van oorsprong functioneel: want als we 100.000 jaar geleden bedreigd werden, was deze stressreactie nodig om te vechten of te vluchten voor ons leven. In al die jaren zijn we genetisch gezien slechts 0,1% veranderd en reageert ons lichaam hormonaal nog steeds op precies dezelfde manier. Echter, deze fysieke stress reactie (waarbij onze bloedsuikerspiegel wordt verhoogd, onze stofwisseling wordt geremd, en ons hele lichaam wordt ingeschakeld om te overleven) is totaal niet functioneel als je bijvoorbeeld stress hebt omdat je in de file staat en te laat komt voor je afspraak. En is op lange termijn zelfs schadelijk voor je gezondheid.
Omdat je hormonale systeem een heel kwetsbaar systeem is en gevoelig voor invloeden (zoals eten van suiker, straling van WiFi en GSM en dus ook stress) kan door herhaaldelijke blootstelling aan deze invloeden (bijvoorbeeld voor langere periode regelmatig last hebben van stress) je hormonale systeem uit balans raken en je bijnieren uitgeput. Je lichaam voelt dan zelf ook volledig uitgeput aan.
Je bijnieren produceren niet alleen het cortisol hormoon. Ze produceren ook:
Aldosteron (verantwoordelijk voor het balans tussen natrium – zout -, kalium en water)
Testosteron en oestrogenen (in kleine mate)
Adrenaline
Noradrenaline
Samen met cortisol hebben bovenstaande hormonen o.a. als functie:
Reguleren van je bloedsuikerspiegel
Ontstekingen en ziekte tegengaan
Balans tussen water en zout reguleren
Productie van geslachtshormonen zoals testosteron en oestrogenen
Reguleren van je stressreactie “vechten of vluchten”
Daarom, wanneer de bijnieren uitgeput raken, zullen deze functies tevens verslechteren. Dat is één van de redenen waarom mensen met een uitgeputte bijnieren slechter herstellen van een griepje: cortisol is ook een ontstekingsremmer, en bij een uitgeputte bijnier wordt cortisol minder aangemaakt en niet in het juiste ritme (zie video).
Bijnieruitputting kan je herkennen aan de volgende symptomen:
Algehele vermoeidheid
‘s ochtends niet uit bed kunnen komen (“snoozen”)
Na een (lange) nachtrust nog steeds moe zijn
Snakken naar Cafeïne (cafeïne nodig hebben)
Trek in zoute voeding
Trek in suikers, brood, pasta en andere koolhydraten
Verzwakt immuunsysteem: niet kunnen herstellen van een griepje
Allergieën
Spierzwakte
Depressie
Huidproblemen
Auto-immuunziekten
Laag libido
Verslechterde omgang met stress
Geheugenverlies
Lage bloeddruk
Weinig energie
Het is belangrijk symptomen bij jezelf te herkennen. Symptomen vertellen je iets: ze zijn een spiegel van wat er binnen in je lichaam gaande is. Leren symptomen te herkennen, er naar te luisteren en er actie op te ondernemen (de nodige aanpassingen in je voedingspatroon, omgang met stress en levensstijl om je hormoonhuishouding weer in balans te krijgen) zijn belangrijke stappen naar een geweldige gezondheid en een hoge kwaliteit van leven.
Terwijl de hoofdoorzaak van bijnieruitputting stress is, kan het tevens ontstaan door andere oorzaken.
Bijnieruitputting kan ontstaan door (lange periodes van):
Stress
Boosheid
Angst
Schuldgevoelens
Depressie en andere negatieve emoties
Overwerken (veel uren draaien)
Hoge mentale belasting
Teveel (duur)sport
Verminderde slaap
Verstoring van je dagnachtritme (zoals nachtdiensten draaien)
Verwondingen of ongelukken
Chronische ontsteking
Toxische belasting (belasting van gifstoffen – acuut of geleidelijke toename)
Deficiënties aan voedingsstoffen
Wat te doen bij bijnieruitputting?
Op mentaal / emotioneel niveau kun je het volgende ondernemen in geval van uitgeputte bijnieren:
Herkennen is de eerste stap tot verandering, en met bovenstaande informatie kan je bewust worden over welke stappen je zelf wilt zetten in het ontwikkelen van een gezondere levensstijl. Op de eerste plaats moet je jouw stress oorzaak in kaart brengen en leren omgaan met stress met behulp van een coach. Vitamine C innemen in hoge dosering (ondersteund je hormonale stelsel). Maryse Moerel kan je leren hoe je minder stress kunt ervaren terwijl je situatie niet direct verandert.
Op fysiek niveau kun je het volgende ondernemenin geval van uitgeputte bijnieren.
ZEN-Algen-Superieur gaan slikken (3 maal daags 7 tabletjes) / Hippocrates lifestyle gaan toepassen
Intensieve korte krachttraining meteen bij opstaan (kettelbelt training / gewichten training, push-ups)
Voldoende water drinken.
Goed zout zoals Keltisch grijs zeezout uit Bretagne gebruiken
Het dagelijks nemen van Macca en B12 kunnen helpen.
Ja !!! Heel Nederland aan de medicinale ZEN-Tarwegras
Dit is een informatieve website over ZEN-Tarwegras planten. Deze website is met name geschreven door de spirituele leraar Maryse Moerel, waarbij zij zich uit, onder het recht van vrije meningsuiting, over de zin en het functioneren van het leven op aarde. Met name komt aan bod het functioneren van het menselijk lichaam en hetgeen dit menselijk lichaam nodig heeft volgens het wetenschappelijk onderzoek verricht in de afgelopen 80 jaar door het Hippocrates Health Institute in West Palm Beach Florida onder leiding van doctoren Brain Clement en Anna Maria Clement. Op deze website worden geen producten aangeboden of verkocht. Het is de grootste wens van Maryse dat we allen in versneld tempo tot inzicht zullen komen inzake ons lichaam en de Aarde waarop we leven zodat we op een zinnige liefdevolle manier met onzelf, met elkaar, met onze mede levende schepsels en met Moeder Aarde om kunnen gaan.
Copyright © All Rights Reserved