ZEN-Colloidaal Magnesium extra info

 

 

Magnesium

 

 

Inleiding

Magnesium is van essentieel belang om je lichaam gezond en fit te houden. Magnesium speelt een belangrijke rol bij allerlei processen in het lichaam, waaronder de groei, stofwisseling en mentale gezondheid. Daarnaast is magnesium onder meer nodig om hart- en bloedvaten gezond te houden en

op een gezond gewicht te blijven.

Ondanks dat magnesium zo onontbeerlijk is voor een goede gezondheid heeft meer dan 60% van alle volwassenen in de Westerse wereld een agnesiumtekort, vaak zonder het zelf te weten. Dit komt niet alleen omdat onze moderne voeding als gevolg van bodemuitputting veel minder magnesium bevat dan vroeger, het wordt ook veroorzaakt door bewerkte voedingsmiddelen, medicijnen en chemicaliën, die allemaal voor een verhoogde behoefte en versnelde uitscheiding van dit mineraal zorgen. Daarnaast zorgt stress voor een grotere magnesiumbehoefte en leidt de natuurlijke cyclus bij vrouwen vaak tot een tekort aan magnesium, waardoor de hormoonspiegel uit balans kan raken en het magnesiumtekort nóg verder toeneemt. Kortom, je kunt dus veel magnesiumrijke voeding eten maar tóch een magnesiumtekort hebben!

Bij een mild tekort kan onder meer nervositeit, prikkelbaarheid, depressiviteit en slapeloosheid optreden, maar als het magnesiumtekort heel ernstig wordt kan het zelfs leiden tot diabetes, beroerte en kanker.

 

Het anti stress mineral

Magnesium wordt ook wel het anti stress mineraal genoemd. Elk orgaan in ons lichaam, en dan met name het hart, de spieren en de nieren, heeft het mineraal magnesium nodig. Magnesium is een belangrijke levensbehoefte die de mens nodig heeft, na zuurstof en water

 

Magnesium is belangrijk voor onze gezondheid

Het mineraal magnesium speelt een rol bij veel lichaamsprocessen en bij meer dan driehonderd enzymatische processen. De belangrijkste functie van magnesium is dat het de enzymen in het lichaam activeert, waaronder enzymen betrokken bij DNAsynthese.

Magnesium is nodig voor de energiestofwisseling in het lichaam en voor de overdracht van zenuwprikkels. Daarnaast reguleert dit mineraal het calcium-, koper-, zink-, kalium- en vitamine D-gehalte in het lichaam. Het zorgt voor de productie van eiwitten en samen met calcium voor een goede botopbouw, groei en ontwikkeling.

De balans tussen magnesium en calcium zorgt voor het belangrijke evenwicht in het lichaam tussen spanning en ontspanning. Magnesium is namelijk een echt antistressmineraal, het heeft een kalmerende werking en ontspant de spieren en bloedvaten, terwijl calcium de spieren aanspant. Een hoge calciumopname zorgt voor een relatief magnesiumtekort en omgekeerd. Magnesium reguleert het hartritme en de bloeddruk.

Het zorgt voor ontspanning van de spieren, maar ook van de hersenen, waardoor je bijvoorbeeld goed kunt slapen. Ook helpt magnesium beschermen tegen zware metalen en chemische stoffen in het lichaam.

Magnesium is van invloed op onze hormonen. En onze hormonen op Magnesium.

 

Waarom krijgen mensen een Magnesium tekort?

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 60 procent van de mensen in de westerse wereld tegenwoordig een tekort aan magnesium heeft; een groot deel van hen is zich dit niet bewust. Uit onderzoek in opdracht van de Amerikaanse overheid bleek dat 68 procent van de Amerikanen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium niet halt: 19 procent bleek nog niet de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te halen. Magnesium is te vinden in voeding, maar door de verarming van de bodem door landbouw en kunstmest is het gehalte aan magnesium niet meer zo hoog als het vroeger was; er wordt veel magnesium uit onze bodem onttrokken. Bovendien krijgen we niet meer zo veel binnen door de bewerking van onze voedingsmiddelen.

Frisdrank, medicijnen, suiker en chemicaliën in ons milieu zorgen voor een verhoogde magnesiumbehoefte en versnelde uitscheiding van het mineraal. Een ongezond voedingspatroon kan leiden tot deficiënties.

 

Relatie tussen Magnesium en hormonale balans

Wat veel mensen niet beseffen is dat Magnesium een belangrijke invloed heeft op onze hormoonspiegel, én dat onze hormonen ons magnesiumgehalte beïnvloeden.

Als je vaak moe bent of honger hebt, last hebt van overgewicht, PMS en/of menstruatiepijn of moeite hebt om zwanger te worden kan het zijn dat je hormoonspiegel een magnesiumtekort heeft veroorzaakt en dat je hormoonspiegel vervolgens uit balans is geraakt door datzelfde Magnesiumtekort!

 

Tijdens de tweede helft van de maandelijkse cyclus bij vrouwen stijgt het oestrogeen- en progesterongehalte altijd. Die natuurlijke stijging is van directe invloed op het magnesiumgehalte, want hoe hoger het oestrogeen- of progesterongehalte, des te lager het magnesiumniveau in het lichaam. Dat is ook de reden waarom veel vrouwen vlak voor de menstruatie zo’n onbedwingbare trek hebben in chocolade, want dat is een van de voedingsmiddelen die zeer rijk is aan magnesium. Je lichaam wil het magnesiumtekort dus graag aanvullen en schreeuwt bijna letterlijk om magnesium; doe je dat niet, dan raakt je hormoonspiegel uit balans en zul je last krijgen van menstruatiekrampen, een opgeblazen buik, hoofdpijn, duizeligheid, een onbedwingbare trek in suiker en vochtophopingen. De disbalans in de hormonen die nu is ontstaan kan vervolgens het magnesiumtekort weer verder versterken, waardoor je nog meer klachten krijgt. Een magnesiumtekort kan dus ook veroorzaakt worden door je hormonen en ontstaat niet alleen als je te weinig magnesiumrijke voeding eet! Volgens Dr. Carolyn Dean kun je het beste niet wachten tot je PMS of andere kwalen hebt, maar je magnesium uit voorzorg naar een gezond niveau brengen en dagelijks magnesiumrijke voeding en eventueel magnesiumsupplementen nemen, zodat je als je oestrogeen en progesteron tijdens de tweede helft van je cyclus stijgt geen magnesiumtekort krijgt. Uiteraard zijn er meerdere factoren die de hormoonspiegel uit balans kunnen laten raken, maar magnesium is daar zeker één van die je niet mag onderschatten. Een eventueel magnesiumtekort aanvullen is een belangrijke eerste stap, maar een geweldige gezondheid komt natuurlijk niet voort uit alleen voldoende magnesium!

 

Stress en Magnesium tekort

Ook stress is een belangrijke oorzaak van magnesiumtekort: hoe meer stress, des te meer magnesium er wordt verbruikt en hoe lager het magnesiumniveau in de cellen, des te gevoeliger je bent voor stress en zo blijf je ronddraaien in een vicieuze cirkel! Bij een tekort aan magnesium kan meer adrenaline vrijkomen waarop je lichaam alert blijft alsof je continu in gevaar bent. Adrenaline komt vrij om snel alert te zijn in gevaarlijke situaties, maar laat bloedvaten vernauwen, bloeddruk verhogen en laat het hart sneller kloppen en is dus niet gezond als het lang aanhoudt. Hoe meer adrenaline, des te groter de hormonale disbalans en des te groter het verlies van magnesium. Weer die vicieuze cirkel. Paniekaanvallen, angstaanvallen en depressie kunnen het resultaat zijn. Zweeds onderzoek wijst uit dat de inname van magnesium in het Westen niet alleen te laag is, maar dat hierdoor het aantal hartritmestoornissen en hartinfarcten bij mannen ook is toegenomen (Rylander, 1996 ). Een ander onderzoek stelt dat het aantal hartinfarcten en gevallen van hoge bloeddruk toeneemt door de lage inname van magnesium en dat het bovendien ook de oorzaak kan zijn van diabetes (Sales et al., 2006)

 

Hoeveel Magnesium hebben we dagelijks nodig?

Volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad hebben volwassen mannen of zwangere vrouwen dagelijks zeker 300-350 mg nodig en volwassen vrouwen 250- 300 mg. Het westerse voedingspatroon bevat echter hooguit 200 mg per dag. Een tekort kan verder ontstaan door slechte opname in de darmen (bijvoorbeeld als gevolg van de ziekte van Crohn) of het kan zijn dat te veel magnesium het lichaam verlaat, want magnesium wordt uitgescheiden via urine of zweet. Een andere belangrijke oorzaak is stress. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met veel stress een verhoogde uitstoot van magnesium via de urine hebben. Dat geldt ook voor lichamelijke stress, als je bijvoorbeeld zwaar lichamelijk werk hebt of heel intensief sport. Sommige medicijnen, zoals maagzuurremmers en de anticonceptiepil, kunnen ook bijdragen aan een magnesiumtekort (o.a. Galland, 1993 ). Andere oorzaken zijn te hoge uitscheiding via de nieren, te hoge of te lage hoeveelheden glucose in het bloed (ongecontroleerde diabetes), verminderde activiteit van de bijschildklier, gebruik van plaspillen, langdurige diarree, bij ernstige brandwonden, bij zwangerschapsvergiftiging of na een chirurgische ingreep

 

Symptomen Van Een Magnesiumtekort

Er zijn veel symptomen die kunnen duiden op een tekort aan magnesium, maar wanneer je jezelf in onderstaande symptomen herkent, betekent dit uiteraard nog niet direct dat je een tekort hebt. De kans is echter aanwezig.

 

- Ooglidtrillingen

- Wakker schrikken omdat je denkt dat je valt

- Futloosheid

- Vermoeidheid

- PMS

- Spierkrampen

- Hoofdpijn

- Migraine

- Angsten

- Fobieën

- Nervositeit

- Snel geïrriteerd zijn

- Prikkelbaar

- Verstijfde spieren

- Uitputtingsverschijnselen

- Onrust

- Concentratieproblemen

- Moeite om op woorden te komen

- Duizeligheid

- Te hoge of te lage bloeddruk

- Constipatie

- Overgevoeligheid voor lawaai en fel licht

- Rusteloze benen

- Tics

- Rugpijn

- Hartritmestoornissen/

- Hartkloppingen

- Maagkrampen

- Oorsuizen

- Spastische darm

- Hyperventilatie

- Allergieën

- Regelmatig de hik hebben

- Grote behoefte aan chocolade (cacao is rijk aan magnesium)

 

Magnesium laten testen

Magnesium is aanwezig in iedere cel van het lichaam. Ongeveer de helft van de magnesiumvoorraad in het lichaam bevindt zich (in combinatie met calcium en fosfaat) in het bot, slechts 1 procent van alle magnesium in het lichaam is aanwezig in het bloed.

Daarom is het belangrijk dat je, als je jouw magnesiumgehalte laat testen, niet alleen de bloedwaarde maar ook de celwaarde laat meten.

 

Artsen aan het woord over Magnesiumtekort

Dr. Mark Sircus noemt Magnesium cruciaal voor de gezondheid, hij stelt dat ernstige tekorten mogelijk kunnen leiden tot diabetes, beroerte en kanker. Een licht tekort leidt volgens hem mogelijk al tot nervositeit, prikkelbaar zijn, depressieve gevoelens, verwarring, tics, trillen, slapeloosheid en overgevoeligheid voor geluid.

Dr. Carolyn Dean is zowel regulier als natuurkundig arts en heeft magnesium als een van haar specialisaties. Ze is auteur van verschillende boeken, zoals “How To Change Your Life With Magnesium” en “The Magnesium Miracle” . Zij gebruikt vaak de quote van Thomas

Edison: ‘De dokter van de toekomst geeft geen medicijnen, maar zal zijn patiënt informeren over de juiste zorg voor het menselijk lichaam, met een gezond voedingspatroon en over de oorzaken en preventie van ziekten.’ Hierdoor wordt dr. Carolyn Dean in de media vaak de ‘dokter van de toekomst’ genoemd. Zij legt uit dat uit onderzoek blijkt dat

voldoende magnesium de hersencellen zal beschermen tegen de schadelijke effecten van aluminium, beryllium, cadmium, lood, kwik en nikkel. Wanneer er te weinig magnesium is, kan uiteindelijk Parkinson en Alzheimer ontstaan, aldus dr. Dean. Dit blijkt overigens ook uit wetenschappelijk onderzoek (Costello et al., 1992 ).

Als het magnesiumgehalte te laag is, krijgen metalen veel sneller toegang tot de cellen.

De Amerikaanse onderzoeker Paul Mason stelt vanuit literatuuronderzoek dat magnesiumtekort de afgelopen vijftig jaar een rol heeft gespeeld bij hartfalen van ongeveer 8 miljoen Amerikanen. Hij heeft daarbij gegevens gebruikt van het Amerikaanse ministerie van

Landbouw waaruit blijkt dat heel veel Amerikanen veel te weinig magnesium binnenkrijgen.

 

27 Magnesiumrijke voedingsmiddelen

De beste manier om een magnesiumtekort te voorkomen is door ervoor te zorgen dat je dagelijks Magnesiumrijke voeding en superfoods eet.

Heb je een magnesiumtekort, dan raden we je aan om wat meer magnesiumrijke voeding te eten zodat je op een hoeveelheid van 400 tot 500 mg magnesium per dag komt.

 

1. ZEN-OCEAN

ZEN-Ocean, dat voor 100% bestaat uit onvervuilde Marine Phytoplankton, bevat per 100 gram poeder 835 mg Magnesium. Per 3 gram krijg je ruim 25 gram Magnesium binnen. Alle donker groene superfoods bevatten relatief veel Magnesium. ZEN-Spirulina bevat 260 mg per 100 gram en ZEN-Chlorella bevat 300 mg per 100 mg, ZEN-AlgenSuperieur bevat 278 mg per 100 gram.

 

2. SPINAZIE

Spinazie is niet alleen rijk aan ijzer maar ook aan magnesium. Als je 100 gram rauwe spinazie door een groene smoothie mengt krijg je ca. 79 mg magnesium binnen. Tijdens het koken gaat het magnesiumgehalte in spinazie nauwelijks verloren, dus als je 300 gram gekookte spinazie eet krijg je meteen een ‘boost’ van zo’n 237 mg magnesium.

 

3. BIETENSLA

Bietensla is het groen dat aan rode bieten groeit en is herkenbaar aan de rode nerven die elke salade een vrolijke kleur geven. Als je 100 gram bietensla eet krijg je ca. 76 mg magnesium binnen. Bietensla is ook een perfect ingrediënt voor een groene smoothie.

 

4. BOERENKOOL

De typisch Hollandse groente boerenkool leent zich niet alleen voor een heerlijke stamppot met zoete aardappelen, maar kan ook prima rauw gegeten worden, bijvoorbeeld fijngesneden in een salade of door een groene smoothie. Per 100 gram bevat boerenkool zo’n 38 mg magnesium.

 

5. POMPOENZAAD

Een maaltijdsalade krijgt een lekkere ‘bite’ als je er geroosterde pompoenzaden overheen strooit. Daarnaast kun je pompoenzaad in rauwe chocolaatjes verwerken en door een notenmix mengen. Drie eetlepels pompoenzaad bevat ongeveer 150 mg magnesium.

 

6. SESAMZAAD

Met sesamzaad geef je talloze gerechten, variërend van gebakken tempé tot rauwe chocolaatjes, een knapperig laagje. Daarnaast kun je sesamzaad door salades en zelfs smoothies roeren. Als je 3 eetlepels sesamzaad eet krijg je zo’n 65 mg magnesium binnen.

 

7. AMANDELEN

Veel mensen denken dat amandelen noten zijn, maar eigenlijk zijn het

steenvruchten. Eén handje ongezouten en ongebrande amandelen bevat ca. 55 mg magnesium.

 

8. PARANOTEN

Paranoten zijn flinke langwerpige noten met een milde notensmaak. Ze smaken heerlijk

in een notenmix maar je kunt ze uiteraard ook zo uit het vuistje eten. Eén handje

paranoten bevat ongeveer 65 mg magnesium.

 

9. LINZEN

Linzen vormen een perfecte basis voor allerlei vegetarische gerechten, omdat ze rijk aan plantaardige eiwitten zijn. Daarnaast bevatten ze ook veel magnesium: 175 gram gekookte linzen is goed voor ongeveer 145 mg magnesium.

 

10. KIKKERERWTEN

Vooral in oosterse gerechten worden kikkererwten veel gebruikt, maar ze smaken ook erg lekker door salades. Een portie van 175 gram gekookte kikkererwten bevat ongeveer 155 mg magnesium.

 

11. BRUINE RIJST

Bruine rijst is een stuk gezonder dan witte rijst, en dat is niet alleen omdat ze veel meer

vezels bevatten. Bruine rijst bevat namelijk ook veel magnesium, te weten ca. 90 mg

magnesium per 200 gram gekookte bruine rijst.

 

11. AVOCADO

Dat avocado veel gezonde omega 3-vetten bevat wist je natuurlijk al, maar dat is niet de enige reden waarom avocado zo’n superfood is. Dit groene fruit bevat namelijk ook magnesium; als je één hele avocado eet krijg je ca. 58 mg magnesium binnen.

Avocado is heel veelzijdig en smaakt lekker in onder meer salades, guacamoles en groene smoothies.

 

12. BANANEN

De meeste volwassenen en kinderen zijn dol op bananen en dat is maar goed ook, want een middelgrote banaan bevat ca. 32 mg magnesium. Bananen zijn ook een perfect ingrediënt voor groene smoothies.

 

13. RAUWE CACAO

Rauwe cacao behoort zonder twijfel tot de top superfoods, en dat komt omdat het een van de rijkste bronnen van magnesium is. Drie eetlepels rauwe cacao is goed voor maar liefst ca. 135 mg magnesium.

 

14. KELPPOEDER

Kelppoeder is zeer rijk aan mineralen, waaronder jodium. Een ander mineraal dat volop aanwezig is in kelppoeder is magnesium. Neem één theelepel (3 gram) kelppoeder en je krijgt ca. 20 mg magnesium binnen. Kelppoeder is lekker in onder andere smoothies, Aziatische gerechten en toetjes.

 

15. DULSE

Dit zeewier is vooral populair in de Japanse keuken, maar je hoeft er uiteraard geen Japans gerecht mee te maken. Je kunt het gewoon door een salade of smoothie roeren en krijgt zo ca. 110 mg magnesium per portie van 50 gram dulse binnen.

 

16. RAUWE CASHEWNOTEN

Ongebrande en ongezouten cashewnoten zitten boordevol B-vitamines en mineralen, waaronder kalium, fosfor, calcium en zink. Daarnaast zit er een royale hoeveelheid magnesium in: per handje cashewnoten zo’n 35 mg.

 

17. PIJNBOOMPITTEN

De meeste mensen kennen pijnboompitten alleen van de Italiaanse salades, maar er zijn nog veel meer gerechten die je er extra ‘body’ mee geeft, zoals groentegerechten, soepen en natuurlijk smoothies. Drie eetlepels pijnboompitten bevatten samen zo’n 58 mg magnesium.

 

18. KIDNEYBONEN

Met kidneybonen maak je de lekkerste warme gerechten en salades. Daarnaast kun je de bonen ook pureren en er bijvoorbeeld heerlijke vegetarische hamburgers van maken. Een portie kidneybonen van 100 gram bevat ongeveer 35 mg magnesium.

 

19. WITTE BONEN

Witte bonen zijn heerlijk door salades en stoofpotten, genoeg alternatieven dus als je geen grote ontbijter bent. Een portie witte bonen ter grootte van 100 gram bevat

ca. 24 mg magnesium.

 

20. QUINOA

Een perfect alternatief voor rijst is quinoa, een ‘pseudograan’ dat barst van de vitamines en mineralen. Een portie van 100 gram quinoa bevat maar liefst 130 mg magnesium, een echt superfood dus!

 

21. ZONNEBLOEMPITTEN

De Spanjaarden eten zonnebloempitten vaak als snack, en peuzelen zelf de schilletjes er vanaf. Je kunt zonnebloempitten echter ook gewoon voor gepeld kopen en door bijvoorbeeld salades roeren. Als je 3 eetlepels zonnebloempitten eet krijg je ongeveer 98 mg magnesium binnen.

 

22. BROCCOLI

Broccoli is rijk aan mineralen, zoals kalium, calcium, fosfor, koper en zink. Daarnaast is broccoli een goede bron van magnesium: als je 100 gram broccoli eet krijg je 20 mg Magnesium binnen.

 

23. ASPERGES

Helaas zijn verse asperges alleen in de lente en vroege zomer verkrijgbaar, dus benut je kans volop tijdens het aspergeseizoen, want 100 gram verse asperges bevat zo’n 20 mg magnesium.

 

24. DOPERWTEN

Verse doperwten die je zelf uit de dop hebt gehaald bevatten per portie van 100 gram ca. 30 mg magnesium. Kook of stoom de doperwten bij voorkeur slechts enkele minuten zodat ze nog knapperig zijn en roer ze vervolgens koud door een salade.

 

25. RODE BIETEN

Met gekookte rode bieten kun je de meest uiteenlopende gerechten maken, zoals een stamppot of een salade. Daarnaast kun je rode bieten ook rauw eten, bijvoorbeeld geraspt in een salade. Gekookte rode bieten bevatten per 100 gram ongeveer 12 mg magnesium, rauwe rode bieten bevatten per 100 gram zo’n 15 mg magnesium.

 

26. KERSEN

Kersen zijn het lekkerst als je ze gewoon zo uit het vuistje eet, maar uiteraard kun je ze ook door fruitsalades of groene smoothies roeren. Een portie kersen van 100 gram bevat ca. 10 mg magnesium.

 

27. WALNOTEN

Eén van de populairste noten in Nederland zijn walnoten, uiteraard omdat ze zo’n heerlijke smaak en textuur hebben. Een handje walnoten bevat ongeveer 40 mg Magnesium.

 

 

Ja !!! Heel Nederland aan de medicinale ZEN-Tarwegras

Dit is een informatieve website over ZEN-Tarwegras planten. Deze website is met name geschreven door de spirituele leraar Maryse Moerel, waarbij zij zich uit, onder het recht van vrije meningsuiting, over de zin en het functioneren van het leven op aarde. Met name komt aan bod het functioneren van het menselijk lichaam en hetgeen dit menselijk lichaam nodig heeft volgens het wetenschappelijk onderzoek verricht in de afgelopen 80 jaar door het Hippocrates Health Institute in West Palm Beach Florida onder leiding van doctoren Brain Clement en Anna Maria Clement. Op deze website worden geen producten aangeboden of verkocht. Het is de grootste wens van Maryse dat we allen in versneld tempo tot inzicht zullen komen inzake ons lichaam en de Aarde waarop we leven zodat we op een zinnige liefdevolle manier met onzelf, met elkaar, met onze mede levende schepsels en met Moeder Aarde om kunnen gaan.

Copyright © All Rights Reserved